Jak wzmacniać odporność naszego organizmu?
Istnieje kilka sposobów, które mogą pomóc w skutecznym zapobieganiu zachorowaniom. A taki efekt pozwalają uzyskać niektóre metody, przekazywane nam od naszych przodków. Jednym z nich jest jedzenie czosnku, zwłaszcza jesienią, chociaż ma on swoje dobroczynne właściwości przez cały rok. To zwłaszcza teraz, może być bardzo pomocny przy walce z infekcjami, ale także zapobiegać namnażaniu się bakterii w naszym organizmie. To dlatego właśnie jest on nazywany jednym z naturalnych antybiotyków.
Witamina C
Tak samo, jak czosnek do diety jesiennej, włączamy także witaminę C, zarówno w postaci suplementów, jak i tej bardziej naturalnej. A sporo jej znajdziemy w cytrynie, a jeszcze więcej w świeżej papryce. A ta ostatnia, właśnie teraz jest warzywem sezonowym, więc warto korzystać z jej dobrodziejstw i względnie jeszcze niskiej ceny. Chociaż wiadomo, że ta najlepsza, pochodzi z własnych upraw, zwłaszcza takich bez nawozu.
Miód pszczeli, ale także inne
W teraźniejszym okresie, także miody od pszczelarzy zyskują swoją popularności, a jeśli dobrze się postarać, można jeszcze się w dobrej jakości miód zaopatrzyć. Każdy z rodzajów miodu, ma nieco inne właściwości, ale one wszystkie bywają dość skuteczne w leczeniu wielu schorzeń, a jedną z ich właściwości jest właśnie wspomaganie naturalnej odporności organizmu. I tak przy okazji, warto także zapytać o pyłek pszczeli, a nawet wosk, z którego robi się zdrowotne świece. Miód ma także słodki smak, który można wykorzystać, jako naturalny słodzik, w dodatku bardzo pyszny. A na jesienne bóle gardła, ssanie łyżeczki świeżego miodu, może zadziałać niczym najlepszy lek przeciwbólowy.
Cebula, ona to ma moc!
Także w tym, jesiennym czasie zbierana jest cebula i to ją także warto mieć w swoich domowych zapasach. Gdyż nie tylko ma dobry smak i wzbogaca smaki wielu potraw, ale ma także niedocenioną moc. To z cebuli nasze babki i prababcie, robiły słynny syrop na kaszel. I co ciekawe, mimo że jest on nie dobry w smaku jest bardzo skuteczny w leczeniu bólów gardła i kaszlu. A samo jedzenie cebuli wzmacnia nasz organizm i pomaga chronić się przed wieloma chorobami.
miód i czosnek zdecydowanie są najlepsze na zachowanie odporności